KONEC SKYEUROPE AIRLINES...

02.09.2009 09:47

1. září přestala společnost, která naučila Čechy a Slováky létat, provozovat svou činnost. V pondělí zrušila lety z Bratislavy a dostala ultimátum od pražského letiště, kterému měla zaplatit své dluhy. Krátce před půlnocí tak společnost předala na vídeňskou burzu dopis, ve které oznamovala ukončení své činnosti.

Oznámení ze stránek společnosti :

"Vážení  cestující,

Dovolujeme si Vám oznámit, že SkyEurope pozastavilo prodeje letenek a náš provoz.

Ti z vás, kteří si zakoupili lety s kreditní kartou, prosíme Vás, aby jste se obrátili na vaši kreditní vydavatelskou banku a tak požadovat náhrady za nevyužité části letu se SkyEurope.

V případě, že jste zaplatili přímo společnosti SkyEurope jinými prostředky než kreditní kartou (např. bankovní převod, hotovost), vezměte na vědomí, že náhrada nemusí být možná.

Pokud jste si objednali letenky přes cestovní kancelář nebo organizátora, měli byste je kontaktovat je jako první.

Pokud jste si již na místo určení pronajali auto nebo hotel prostřednictvím obchodního partnera SkyEurope, můžete zůstat v hotelu nebo používat vozidlo v období původně dohodnuté. Berte však na vědomí, že si musíte hradit svuj zpáteční let s některou jinou leteckou společností na vlastní náklady.

Můžete také kontaktovat svého poskytovatele pojistných událostí o další poradenství a podporu.

Litujeme za nepříjemnosti, které Vám byly způsobeny."

Společnost od doby svého vzniku v lednu 2002 do svého zániku v září 2009 nevykázala ani za jedno účetní období zisk a v posledním roce se potýkala pouze se problémy, které vyvrcholily neúspěšnou snahou o nalezení vhodného investora. I přes své problémy se tato společnost stala zejména v Česku a na Slovensku velmi oblíbenou a cestující ji volili raději než jiné dopravce. I krize kterou ji postihla v posledním čase, kdy se nákup letenek rovna loterii, neodradil mnoho lidí od koupi letenky. Avšak tito cestující v současné době mají velmi malou šanci na návrat svých peněz. O mnoho hůř jsou na tom však ti, kteří zůstali v zahraničí.

Na pasažéry, kteří se ocitli v problémech díky SkyEurope Airlines se jako hladoví supi vrhli ostatní aerolinie. Své "pomocné balíčky" nabízejí ČSA, Wizzair, SmartWings, Ryanair, Niki nebo dokonec autobusová společnost Student Agency. Volné místo v Praze se jako první pokusí zaplnit Wizzair, když oznámil posílení svých linek a od června 2010 bázování nového stroje. V Bratislavě však zůstanou už jen dva low cost dopravci, mezi který již probíhá silný souboj - Ryanair a Wizzair. Uvidíme zda v budoucnu nevznikne na slovensku nějaký jiný dopravce, který by se ubíral podobnou, ale konkurenceschopnější cestou....

Jak jsem viděl SkyEurope Airlines v roce 2006 v rámci své absolvenské práce si můžete přečíst zde :

SkyEurope Airlines 2006.doc (47,5 kB)

—————

Zpět